jumilo.dk

Gode råd til dig med hvalp/hund

Før du køber hund

Der er mange ting man skal overveje når man vælger at anskaffe sig en hund eller en hvalp. På "Dyrenes beskyttelse" hjemmeside ligger der en masse god information og nyttige råd.

Følg linket herunder og kom direkte til afsnittet der handler om netop dette emne!

Foder og tilbehør til din hund

Hvalpemaden er i meget små piller som er lette for hvalpene at håndtere.

Der findes mange forskellige slags hundemad - og holdningerne til dem er ligeså mangfoldige!

VIGTIGT - uanset hvilken type foder man vælger bør det være hvalpefoder man starter med. Fedt, proteiner, vitaminer osv er i hvalpefoder tilpasset det hvalpen skal bruge i vokseperioden.

Vi bruger Royal Canin og Hills til vores hunde - det er muligt at vælge foder der er specielt tilegnet den race eller størrelse hund man har. Det giver en mere præcis diæt.

Når hvalpene flytter hjemmefra får de noget mad med til en start - så kan man selv vælge at fortsætte med den samme, eller langsomt vænne hvalpens mave til nyt mad. Det gør man ved lige så stille hver dag at tilføje mere og mere af det nye foder i hvalpens mad.

Dyrefondet

Her er virkelig meget viden og hjælp at hente!

Dyrlægebesøget ligger hos os altid så tæt op ad afrejsedagen som muligt.

Når I kommer til egen dyrlæge til revaccination af hvalpene kan det være godt lige at få fulgt op på om testiklerne er faldet ned i pungen på hanhundende - det er de nemlig ikke altid ved afrejsen, hvilket er helt normalt.

Alle hvalpe skal revaccineres efter 4 uger - og hvis man ønsker rabies-vaccinen og et pas til sin hund, skal dette aftales og ordnes ved egen dyrlæge. 

Der er givet ormekur inden hvalpene rejser - men vær opmærksomme på om der kommer meldinger i dagspressen.

Hvalpene er chippede - chippen sidder i hvalpens venstre side i nakken. Nummeret figurerer i sundhedsbogen og på registreringsattesten som ankommer med posten kort efter hjemkomsten.

Mad - hvalpene får, ligesom vores egne hunde, kun kvalitetsfoder fra Maxi Zoo. Vi bruger Hills til vores 2 små voksne hunde og deres hvalpe. Vores 2 større hunde får Royal Canin.

Det er vigtigt at man vælger varianten PUPPY når man køber til sin hvalp. Den indeholder alle de ekstra fedtstoffer osv som en lille hvalp skal bruge når den vokser.

Hvis I vælger at skifte mærke så husk at blande en lille smule ad gangen af det nye foder i hver dag, i stigende mængder - indtil der kun er det nye. Dette hjælper hvalpen eller den voksner hund med overgangen til nyt foder, og forhåbentlig kan der dermed udgåes at man står med en hund der har diarre eller ikke vil spise. 

Det kan også være en god ide at tilføje en lille smule A38 for at hjælpe maven lidt på vej.

Hunde (voksne) er i naturens forstand rovdyr - deres mave har godt af en fastedag ind i mellem. Vi er ikke 100% konsekvente med det - men spørg evt. egen dyrlæge.

Pelspleje osv

Denne ret lille karde er købt på apoteket - den er vi glade for.

Børste - vi anbefaler en karde. Det er en god ide at vænne jeres hvalpe til børstning osv. helt fra starten. Gør det gerne til en lille hyggestund - børst, tjek ører, tjek trædepuder og øjene. Gør det generelt til en helt naturlig ting at I skal kunne røre ved jeres hund hvor I bestemmer der skal røres. Så bliver det meget nemmere senere at få lov til at klippe, plukke hår i ørerne og at klippe negle.

En negleklipper med afstandsstop er en god ide.

Eksempel på en hundetandbørste

Små hunde har ofte lidt dårligere tænder end de store, så køb evt også tandbørste. Hvis I føler jer fjollede ved at børste tænder på hunden, så tænk på hvor ondt en tandpine kan gøre -og regn med ca 2000 kr. til en tandrensning, hvis dyrlægen skal lægge hunden i narkose for at rense tænder og evt. trække ud. Tyggetandbørster synes hundene smager fantastisk - men de har ingen reel effekt. Har hørt at gulerødder skulle kunne hjælpe en smule 😲😀

Hvalpene elsker ofte at være udenfor, uanset vejret. De har gnavet, rodet, gravet og bidt i de mærkeligste ting i haven. Ind i mellem kan det altså godt give lidt mavekneb. Hvis I synes i oplever at det er noget der står på over flere dage så giv evt. skånekost i form af udkogte ris og kogt kylling.

Alene hjemme - hvalpene har prøvet at være alene hjemme flere gange før de flytter. Vi oplever at de oftest sover når vi kommer hjem. Men det er noget andet hvis man bliver alenehvalp/hund. For at lette overgangen lidt kan I træne med hvalpen i den første tid. Find inpiration til dette på nettet eller lignende. Et par gode tips er dog at lade hvalpen være i et trygt og afgrænset område. Hvis de har et helt hus at passe på kan det virke stressende.

Nogen oplever at det kan være en hjælp at have fjernsyn eller radio kørende.

Det hjælper generelt hvis hvalpen er træt når I forlader den. En gåtur med masser af lugte eller lege der inkluderer hjernegymnastik trætter godt.

En praktisk model som vi selv har stor glæde af.

Transportkasser/bure kan anbefales som hule/sovekasse:) men ALDRIG som opholdssted. Kassen skal stå åben og der skal selvfølgelig være adgang til frisk vand.

Hvalpene har inden afrejse fået klippet håret ved øjnene, ved endetarmsåbningen og mellem trædepuderne. De har fået klippet neglene og er blevet vejet 🙂

Renlighedstræningen er som regel allerede godt på vej når hvalpene flytter fra os.

En god tommelfingerregel er at lukke hvalpen ud lige så snart den vågner efter en lur, med det samme om morgenen, som det sidste om aftenen, når den har spist og når den er ved at finde ro efter sjov leg.

Der findes lige så mange måder at træne renlighed på som der findes familier. Find jeres måde at gøre det på - men vær konsekvente og kærlige! Skæld ud hjælper sjældent😉

Find evt. inspiration til projektet i bøger eller på nettet. Men husk - hvalpens blære kan faktisk reelt først holde på urinen ved 3 mdr. alderen.

Husk ANSVARSFORSIKRING - DEN ER LOVPLIGTIG hos jeres forsikringsselskab. Det er idag også muligt at få en sygeforsikring på sin hund. 

Husk HUNDETEGN - DE ER LOVPLIGTIGE. De kan idag laves i de fleste dyrehandler og hælebarer. Og de kan bestilles online forskellige steder-

 Rigtigt god fornøjelse

med jeres dejlige nye familiemedlemmer

- håber I får mange uforglemmelige øjeblikke

og en masse dejlige minder sammen!!

Pasningsvejledninger

Siden 1. januar 2013 har erhvervsmæssige opdræt af hunde været forpligtet til at udlevere pasningsvejledninger ved salg af hvalpe/hunde.

Jumilo er udelukkende et hobbyopdræt/stueopdræt så vi er ikke omfattet af dette krav. 

Men.......da det jo kun kan være med til at øge trivsel hos alle hunde at deres ejere er bedst muligt informerede og klædt på til opgaven som hundeejere, synes vi det er en god ide at gøre denne information tilgængelig for alle.

Via linket til "Dyrenes beskyttelse" herunder kan man læse disse vejledninger - god fornøjelse💗

Generelt er det en super god side med masser af viden, råd, ideer osv.

Transport af hunde

Det er farligt at have sin hund på bagsædet, uden at den er spændt fast. Tænk på, hvad der vil ske ved en hård opbremsning eller et sammenstød. Hunden risikerer at ramme dig i nakken med voldsom kraft. Det kan være fatalt for både dig og hunden.

"Der er forskellige muligheder for at sikre en hund i bilen. En mulighed er at få sat et solidt gitter op mellem hunden og forsæderne i bilen. En anden er at få monteret en fast boks til hunden i bilen. Det er der flere fordele ved, for bagage og indtræk bliver skånet. Og når hunden opholder sig i boksen, kan man åbne bagklappen, så hunden ikke bliver overophedet. Det er vigtigt, at boksen er så stor, at hunden kan stå oprejst, ligge udstrakt samt vende sig," siger Jens Svenningsen, dyrlæge og dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

En anden mulighed er sikkerhedsseler til alle hundestørrelser. Disse seler fastgøres til de sikkerhedsseler, der allerede er i bilen. Du skal sikre dig, at låsemekanismen på hundens sikkerhedssele er så solid, at den ikke kan springe op. Du bør købe selen til hunden i god tid inden ferien, så hunden kan nå at vænne sig til den. 

Hvis din hund skal med til udlandet 

Hvis familien planlægger at tage hunden med til udlandet, skal du tænke på, at den ved transport inden for EU skal være øretatoveret eller chipmærket samt være vaccineret mod rabies senest tre uger inden afrejse. Hunde der er øretatoveret før den 3. juli 2011 og har et gyldigt pas kan fortsat rejse lovligt med det. Desuden skal dyret følges af et dyrepas udstedt af en autoriseret dyrlæge. Passet skal indeholde opdaterede vaccinationsattester. Vær også opmærksom på, at der ud over dette gælder særlige regler ved rejse til nogle medlemslande – bl.a. Sverige, England og Irland. De enkelte landes særlige regler kan findes på Fødevarestyrelses hjemmeside.

"Hvis familiens dyr skal med til lande uden for EU, gælder der også særlige regler der. Du bør derfor kontakte den lokale fødevareregion under Fødevarestyrelsen for at høre, hvilke regler der gælder i det land, som I skal besøge," siger Jens Svenningsen.

Hvis hunden bliver hjemme

Mange får familie, venner eller naboer til at passe dyrene, og det kan ofte være den bedste løsning. For hunde er det dog ikke nok at blive tilset og luftet et par gange om dagen. 

"Hunde er sociale dyr, og de bryder sig ikke om at være for længe alene. Så hunden må bo hos den, som sørger for pasningen. Eller også må den, der passer hunden, flytte ind i din bolig", foreslår dyrlæge og dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse, Jens Svenningsen.

OBS teksten om transport af hunde er kopieret fra http://www.dyrenesbeskyttelse.dk/nyheder/faa-styr-paa-din-hund-i-bilen

Nyeste kommentarer

26.12 | 21:09

Hej Vibeke og familie - og Glædelig jul Tak for ros - vi er også helt skør...

26.12 | 18:31

Vi har i længere tid fulgt jeres dejlige hvalpe på siden her. En hund vill...

06.08 | 12:25

Vil bestemt ikke afvise at den badning bliver aktuel igen - har lige haft et k...

05.08 | 13:12

Jeg kunne godt tænke mig en Lhasa blanding. Men får I lhasa/shih tzu bla...